July 3, 2013

Kenangan Ngeri Di Hospital Putrajaya

Ikut kan hati, umie malas nk mnulis kenangan ngeri di hospital bersalin purajaya. Service sangat sangat sangatttt laa teruk.. event emergency case. cume perlatan hospital.. canggih mangih... building hospital yg cantek.. gah.. saper yg tak tahu reality service nya mmggg rse tertipu!



umie datang semula ke hospital putjaya pd 13 June.. sblm pkl 10 pg lagik dah ngadap kaunter bayaran. tp staff kt situ suh blk dlu.. wad semua penuh. nant kami akan call ptg. umie pn decide nk lepak kt opis jer.. kt cybjya. in case kalo ader aper2 dah dekat. abah pn decide g opis.. mujur dekat pjya jer.. dlm pkl 3 ptg.. umie bleeding. dgn rase gementar.. takutt.. umie terus g amek abah.. kami terus ke hospital. sketttnyeee lama mnggu.. dan menunggu... sampai pkl 5 lebih br ader wad kosong. ini pengalaman kami pertama kat hospital putajaya. memandangkan kes umie ni .. Private hops. tolak.. sbb sblm2 ni tak pernh checkup kt situ. dan ader yang tak nak take a risks.

Tepat jam 5.30 pagi.. 14 June. waktu semua org sedang enak dia buai mimpi.. tetiba.. air ketuban.. darah... keluar. msa tu mmg tak rase sakit. nurse suh umie baring jer atas katil wad.. n kalo rase nk teran.. puan teran jer.. huhuhuh/.. atas katil wad tu jugak.. umie keluarkan semua2 skali.. termasuk la janin yg hancur. mngkin bby tu dah lama tiada.. hinggakan dia kluar hancur. sblm ni doc kate umie kena induce sbb 20 weeks bby dah ader tulang belkg.. so kena keluarkan mcm ibu bersalin. sbb takut rahim akan rosak/koyak.

lepas tunggu hampir 2 jam! (byngkannnn betapa laaaamaaa mnungggu!) br la di tolak ke bilik bersalin. dibersihkan.. ditukarkan baju.. dan dimasukkan air.. dan ubat induce. hampir 2 jam lebih.. umie tak rase sakit nk bersalin.. so doc tolak ke OT, tuk bersihkan rahim.. takut ader yg tertinggal mcm talipusat.. uri.. etc.
pengalaman ngeri.. msk OT huhuhu.. seram sejuk.. msa tu teringatkan abah.. anak2.. huhu dah la tak der saper teman..

Alhamdullilah.. Allah permudahkan proses di bilik OT.. tak sampai 1 jam.. umie dia tolak semula ke wad.. msa tu la br rase mengantok.. sejuk gigil2 satu badan..

tak sabar utk pulang.. umie hilang sorg bbay.. tapi umie ader 4 cahaya mata yg sempurna (insha Allah) Allah berikan.. Allah tumpangkan tuk bermanja.. utk diberi kasih sayang.. utk di didik dgn ilmu dunia dan akhirat..

Keesokkannye 15 June.. doc pakar confirmkan semua ok.. n dah boleh discharge. hoyeeaa!!
Dlm seronok2.. ader duka rupernyee.. masa abah dtg nk bwk umie pulang.. kami pn ingin menuntut janin tersebut... utk diuruskan.. dikebumikan.. tersentapp dgn jawapan nurse yg bertugas hari tu.. mereka kate.. mereka tak jumpa janin tu.. dan tak tahu kemana dan siapa yg uruskan..
Ya Allah! rase nak gugur jantung kami. bertapa lalainyeee pihak hospital! ambil endah tak endah pd tugas yg diamanahkan! rase kesal sgt dgn staff2 yg bertugas di wad 2B! doc pakar cuma kate meraka akan siasat. kate2 maaf dr semua staff tu bukan pengubat hati kami... kami kehilangan anak.. w/p blm sempurna sifatnye.. dia tetap anak kami! Kami tidak akan maafkan kamu! Ingat.. pihak hospital putrajaya... ingat semua staff yg menguruskan saya disana... kamu harus bertanggungjwp!

Pesan mak.. pesan mek.. pesan adik2.. pesan ipar duai.. pesan kengkawan.. w/p gugur.. kena berpantang mcm org besalin. bermula laa umie berpantang 2 mnggu di rumah.. ditemani cik lala kami...

Atas nasihat kakak ipar kami.. seorg pengarah hosptal di Kelantan.. dia minta kami buat surat aduan @ email terus kpd pengarah hospital putrjya.  dan atas bantuan kakak ipar kami.. pihak pengarah hospital putrajaya akan buat siasatan lanjut. kami sentiasa berdoa agar Allah permudahkan urusan kami... nak tahu sgt.. dimanakah janin tu dicampakkan?? diuruskan?? supaya perkara2 mcm nie tidak akan berulang pd pesakit lain..

umie bagai terasakan ader sesuatu yg Allah nk tunjukkan.. tpi kami tak tahu... umi tak sempat nk tgk janin tu.. tak sempat nk tahu jantinanya.. tak dpt nk uruskan dgn sempurna.. gambar2 yg umie amek ms dlm wad dan hospital semuanye terdelete..(nie cik lala yg pnye keje)... yg ader cume gambar2 yg doc scan msa checkup.. Al-fatihah.