June 21, 2013

Allah Menegur tandanya Allah sayang..



Berat hati untuk umie menulis dlm blog ni, tapi umie harus menulis untuk tatapan umie dan anak2 nanti.  Sebagai Muslim kite wajib percaya qada dan qadar, Allah menegur setiap umatnya sebagai tanda yang DIA sayang kan umatnya.

Alhamdullilah, Allah izinkan umie mengandung lagi setelah 5 tahun dr berehat panjang. Semua anak2 happy.. hari2 duk bercakap dgn baby.. sampaikan ader 2 group dlm rumah nie, ader group yg nak baby boy.. siap bg nama bagai lagik.. satu lagik nk bbay gurl..  mcm2 perangai anak2 termasuk laa abahnye hihihi..  yg paling xcited cik lala kami.. hari2 dia akan letak telinga kt pewot umie.. cakap dgn baby.. kalau makan aper2.. dia mesti akan bg umie dia mkn sikit.. tapi dia cakap.. “nie tuk baby, tapi umie kena makan dulu.. nant baby br dpt makan.” Hari2.. jugak cik lala akan cakap.. pukul brapa baby nak keluar..(dia still confius bulan dgn pukul hihiih)
 11 June 2013, umie pergi checkup mcm biasa di Poliklinik Mahkota. Sepatutnya date checkup tu 9 June 2013, tapi umie tangguhkan.. last2 kena sound dgn abah huhuhu..  so pagi tu dgn happy n xcited nak tau gender baby.. doc norlela sambut masuk dlm biliknya dgn ramah mesra.. lepas doc scan.. doc pn diam.. dia godek2 alat scan tu kt perot umie.. doc tanya.. ader muntah2? Pening? Umie dgn confident pn bg tau.. doc so far alhamdullilah kelima2 anak saya.. sya tak der morning sickness.. muntah2.. doc diam lgk.. umie br nk tanya gender baby.. doc potong lagik ckp umie.. “kamu Nampak tak aper yg saya Nampak? “ skali lgk dgn confident umie pn jwp.. sya nmpak bentuk baby saya.. doc norlela tnya lgk.. “kamu Nampak taka per yg saya Nampak?’ masa tuh umie dah risau gilerr.. mujurrr tak gilerrr jer!
Maaf yea pn aida.. saya tak Nampak heartbeat baby.. “haaaa!!! Betol ker doc??” doc cube nk memujuk umie.,. sabar yea.. tak der rezeki.. saya kena refer awak terus ke hosp putrajaya.. under emergency.. size baby dah mengecik dr 20 weeks ker size 14 weeks.. nak mraung.. nak mlalak.. semua ada.. umi cube pujuk hati.. mungkin doc silap tgk… sabar aida… sabar… lepas dapat surat refer.. terus msk kereta dan umie pn menangisss sepuas2nyaa..
 
last scan.. 11hb June 2013
Berita tu umie terima sorg2.. sbb umie g checkup sorang.. abah dah laa ader meeting pagi.. call abah, abah x angkat.. umie tnggalkan sms.. “abg, aida kena refer hosp putrajaya. Urgent” abah call balik dgn gabra2nyaa… dia tnaya knapa kena ke hosp. pjya? Abg… baby dah tak ader…   lepas dgr mcm tu.. abah terus amek umie g hosp. putajaya..
Kami terus di refer ke dewan bersalin, kat situ dua org doc pakar sekali lgk confirmkan baby tak der heartbeat.. baby dah tak da.. doc pakar tu cube mmujuk kami skali lgk.. sabar yea.. puan.. encik.. Allah sayangkan dia.. Allah tumpangkan sekejap, mungkin ader hikmah disebaliknya.. mungkin kalau baby nie ada.. dia tak sihat, mcm baby2 yg lain..  doc bg option tuk kami pilih date keluarkan baby.. samaada khamis 13hb June atau  17hb June, dgn alas an wad kt pujaya dah penuh. Kami pilih 13hb June-khamis. Takut ader infection.
Kami pn terima dgn redha.. wp dlm hati kami tiada siapa yang tahu.. sepnjang blk rumah.. kepala jadik serabut.. mcmmana nk bgtau anak2 yg lain? Nak bg tau cik lala kami..  sepanjang  pulang jugak.. hati menangis.. ya Allah.. terlalu berat dugaan Mu. Ya Allah.. terima kasih, pinjamkan sementara anak ni dalam rahim saya.. Allah sayangkan kamu anakndaku.. Cuma kami tidak diberi peluang utk membesarkan kamu seperti kekandamu yang lain. Al-fatihah.
Terima kasih rakan2 di opis.. yg memberi byk kate2 semangat.. kami redha.. sampai sekarang masih terpahat lgk.. kate2 nasihat rakan umie.. ”sabar k.aida… kaida insan terpilih, dia menunggu kaida di syurga.. “
** umie akan sambung menulis.. bila berada di hospital putrrjya.

Malam 11hb June, kami pn sepakat bgtau anak2.. cume klong jer tk dapat lgk nak disampaikan berita nie. Anak2 jgak menangis sepertimana umie menangis.. k,.ngah sampai lari2 msk toilet..
Abg adam – hero kami jugak tak bole terima brita ni.. hentak2 kaki.. buat h/work pn mnangis2 mlm tu.. mkn pn tak nak.. umie pujuk jugak.. suap kan mkn.. bgtau baby tunggu kite semua kat syurga
Cik lala yg 5 thn.. mungkin tak faham.. dia hanay tahu baby kite kat syurga.. dia tak nak keluar lgk dlm perot umie.. sampai berbalah2 dgn abg adam.. abg adam lak cube xplainkan lgk.. baby kite dah meninggal la.a. nant dia nk msk dlm kubur!.. cik lala pn dgr sambil terpinga2..
Huhuhuh.. sehari kmudian.. semua tanya.. kite bole dpt baby lgk tak umie? Huwaaaaaaaaaaaaaa!!