January 30, 2013

Bermula di sini..

29hb January 2013 hari pendaftaran masuk sek klong  di Sekolah Bina Insan, KUIS. Nampak klong sangat2 laaa xcited. Anak sulung kami akan berjauhan dgn kami utk menimba ilmu dunia dan ilmu akhirat. Umi dan abah sentiasa doakan yang terbaik utk klong.

k.ngah bising.. "byknyee.e. klong bwk.. mcm tak nk blk dah.."

masa ni, umi abah busy isi form yg berhelai2, klong lak busy baca buku panduan sekolah dan asrama

dalam dewan konvensyen KUIS, msa pendaftaran 


Jom balik dlu.. pukul 2 baru boleh daftar msk asrama..



January 25, 2013

mari membuat donut bersama cik lala

Mari kengkawan semua.. arini ticer al-fatih mngajar wat donut.. lepas siap.. golek2 kan donut dgn gula halus.. kemudiannn kite ngappppp!

January 23, 2013

cik lala yang felat

video

setiap kali nak masuk tido, adek lala aka cik lala mesti sebok mnghafal.. malam tadik umi saje nk record hihihi

January 18, 2013

Mendiamkan diri

Hampir setahun ummi tak update blog ni, bukan tak ada niat nak menulis tapi macam2 halangan yang datang bila nak start menulis.. dan kadang2 sampai terfikir, bila aku menulis, bila aku berkogsi cerita, bila aku berkongsi gambar2 holiday kami.. aper perasaan pembaca2 lain? adakah aku riak? semua bende nk bgtahu seantara dunia?  huhuhu... nauzubillah sket pn tak ada dlm hati.. bende2 ni yang buat aku ter STOP sepanjang setahun..

Hari nie, aku cuba menulis.. buang kan sensawang yg byk dlm rumah ni, mopkan lantai2 nyee.. dengan niat yang satu.. cerita2 dalam ni utk tatapan anak2 aku suatu hari nanti.. <:d> 

Ummi akan bukak jendela baru 2013 rumah ni, dgn story anak2 ummi.. meh kite kenal sorang2 yea..

K.long iqyn - Alhamdullilah.. 2012 tahun yang paling mencabar buat klong, w/p tak dapat 5A (UPSR), ummi and abah bangga dgn klong. K.long dah usaha sebaik mungkin.
2013 nie, k.long request utk ke sek agama.. skrg ni utk ke sek agama kuota tuk student prempuan sgt terhad, PSRA kena dpt mumtaz 91% ke atas.. klong cume dpt jayid jidan 81.4%.  ummi dan abah berusaha sedaya upaya utk capaikan  niat k.long ker sek agama. Alhamdullilah, selepas ujian bertulis, ujian hafazan dan sessi interview, k.long berjaya ke SBI, KUIS. (K.long pernah bgtau, k.long nak g Mesir nak jadik doctor... huhuhu..) Ummi abah doakan klong berjaya ilmu dunia dan akhirat.



K.ngah iqaa - 2013 turn k.ngah lak mengadap UPSR. kali ni ummi and abah akan ubah perancangan utk k,ngah. kami tak mahu bende yang sama jadik pd k.long berulang semula utk thn nie..  masa k.long dlu, boleh di katakan hari2 ada tuition, yg sekolah buat lg.. yg kat luar lg.. buat h/work lg.. buat latihan yg kami bg lg.. nampak klong agak stress msa tu. so kami decide this year time study.. kena study.. time TV.. let her enjoy watching her favorite movie.. time cycling.., playing badminton.. let her enjoy.. Gud Luck k.ngah.. ummi abah sentiasa doakan yg terbaikk buat k.ngah..



Abg adam - nie hero kami.. w/p sorang.. tp ragam dia mengalahkan ader anak teruna 10 orang (uols leh bayangkan tak? hihihi) ragam dia bukan nya membuli ke aper.. tp ragam dia takkksubb sgt dgn bolasepak.. sampai pening kami mikirkan.. msa 2012, kami hantar class taekwando, tp sekerat jln.. dia tak minat. (saper2 yg nak beli baju taekwando, nak kasik lelong murah br pakai bape kali jer.. ) abg adam request nk msk soccer club. kami tak masukkan lagik, sbb abah masih lg memerhatikan dia nie.. betol2 minat atau kawan kt sekolah yg cucuk2.. lepas hampir setahun, br nmpak dia mmg minat dgn soccer.. blk jer sekolah ptg mesti carik bola.. sampai kan semua player MU, Arsenal etc.. (ummi dia pn tak tahu hihihi..) pn dia leh tahu.. soccer tu soccer jugak abg adam.. tapi make sure band kena jga.. jangan sampai turun band 5 ok!







Adek lala aka cik lala - nie si bongsu kami (opsss.. ye ker??)
2013 cik lala dah g skol.. 1st day hantar ke Al-fatih integrated pre school, masha Allah.. dia nye meraung mcm kena dera.. huk huk hukkk siann cik lala.. esoknye br kurg sket.. itu pn lepas abah adiahkan dia basikal (adiah cik lala baik/tak nangis/gud gurl kt skol). Alhamdullilah.. w/p tak sampai sbln cik lala sudah pandai bacaan dlm solat.. tp pelat sket2 tu adalaa.. baccan ketika sujud.. rukuk.. alfatihah.. surah2 pendek.. skrg ni cik lala nmpak enjoy nak ke skol.. sampai kt rumah pn panggil ummi -teacher! teacher pn teacher laaa dek.. hari2 akan dgr dia panggill.. "teacher, may i go to toilet?", teacher, summore plis.." teacher.. itu.. teacher ini.. sampai laa tutup mata(zzzzzz) dia sebut teacher.. hehehe...



Buat masa ni kami ada 4 org cahaya mata... so nielah cerita ceriti perangai sorg2.. semoga kami sekeluarga di lindungi Allah swt, dimurahkan rezeki dan diberi hidayah secukupnya... Ya Allah, Kau permudahkanlah pengajian anak-anak kami, lembutkanlah hatinya, lembutkanlah lidahnya, kuatkan lah semangatnya, kuatkanlah daya ingatannya, jadilah mereka sebagai anak-anak yang soleh, anak-anak yang berjaya ilmu dunia dan akhirat.. amin ya rabbilalamin..