December 17, 2013

Si Hero Masuk Jawi

Lama tak membuang sawang dlm ni.. almaklum la.a. lately ni tersgt2 laa bz.. dgn mengejar date line task2 kat office.. dgn preparation nk final exam lagik.. dgn menjaga si Hero saya yg masuk jawi.

Entry kali nie, ummi nak cite pasal si hero kami- abg adam skrg dah dwasa... Alhamdullilah.. selamat berkhatan beramai2 di masjid KUIS pada 24 Nov. 2013 bersama-sama ustaz2 Pencetus Ummah 2013.

Masa pagi tu, muke si hero ni masam mencuka.. mcm2 perasaan ada.. nak snap pic pon dia tak nak.. sampai laa ms berkumpul dan berarak, masa ni baru laa ceria sket muke...

Jom layan photo :
 
Masa ni muka masam.. kelat.. pahit semua ada.. takut pn ada..




Berarak, berkompang sama-sama mraikan..



Bersama-sama ustaz Pencetus Ummah                Kasik mandi dlu... suke2 dulu..


















Akhirnyaa... selamat sudah!

video



September 17, 2013

Retak seribu

Retak seribu.. hati tuannyee lagik retak berkecai.. malang tak berbau. Ingatkan cuti pjg dpt laa jenjln.. sekali dah retak.. duk jer umah dendiam.
camner leh jadik camni??
Alkisah nya, jiran saya mesin rumput dihalaman umahnye, skali batu terpelanting terkena cik ejora. mujur dpt jiran tolak ansur.. jadik dia cover semua cost.

September 12, 2013

Gud Luck K.ngah!


Gud Luck for UPSR K.ngah Afyqaa.
Semoga dapat jwp UPSR dgn tenang, yakin dgn jawapan yg ditulis, tidak was2...
Semoga kngah berjaya dgn cemerlang dlm UPSR.
Ummi, abah, guru2.. semua doakan yang terbaik utk k.ngah.

August 28, 2013

Tolong jaga..

Kecoh pepagi ari, tetiba cik lala dh msk kereta terjerit2.. kata bby dia tertinggal.. grr... buat semua org jdk lambat..

Masa hantar g skol, dia sebok mlayan bby dia ni.. tiba jer kat skol.. sblm kluar kete dia pesan..
umi.. jgn luper jaga baby adek ni yea... kesian dia duk blkg.. bby ni duk depan yea..
hadoii... tak pasal2 umi kena bawak g opis.. asal pusing kiri jer.. terperanjat tgk bby dia ni punye ler besarr kepala.. hohohohoh...


July 3, 2013

Kenangan Ngeri Di Hospital Putrajaya

Ikut kan hati, umie malas nk mnulis kenangan ngeri di hospital bersalin purajaya. Service sangat sangat sangatttt laa teruk.. event emergency case. cume perlatan hospital.. canggih mangih... building hospital yg cantek.. gah.. saper yg tak tahu reality service nya mmggg rse tertipu!



umie datang semula ke hospital putjaya pd 13 June.. sblm pkl 10 pg lagik dah ngadap kaunter bayaran. tp staff kt situ suh blk dlu.. wad semua penuh. nant kami akan call ptg. umie pn decide nk lepak kt opis jer.. kt cybjya. in case kalo ader aper2 dah dekat. abah pn decide g opis.. mujur dekat pjya jer.. dlm pkl 3 ptg.. umie bleeding. dgn rase gementar.. takutt.. umie terus g amek abah.. kami terus ke hospital. sketttnyeee lama mnggu.. dan menunggu... sampai pkl 5 lebih br ader wad kosong. ini pengalaman kami pertama kat hospital putajaya. memandangkan kes umie ni .. Private hops. tolak.. sbb sblm2 ni tak pernh checkup kt situ. dan ader yang tak nak take a risks.

Tepat jam 5.30 pagi.. 14 June. waktu semua org sedang enak dia buai mimpi.. tetiba.. air ketuban.. darah... keluar. msa tu mmg tak rase sakit. nurse suh umie baring jer atas katil wad.. n kalo rase nk teran.. puan teran jer.. huhuhuh/.. atas katil wad tu jugak.. umie keluarkan semua2 skali.. termasuk la janin yg hancur. mngkin bby tu dah lama tiada.. hinggakan dia kluar hancur. sblm ni doc kate umie kena induce sbb 20 weeks bby dah ader tulang belkg.. so kena keluarkan mcm ibu bersalin. sbb takut rahim akan rosak/koyak.

lepas tunggu hampir 2 jam! (byngkannnn betapa laaaamaaa mnungggu!) br la di tolak ke bilik bersalin. dibersihkan.. ditukarkan baju.. dan dimasukkan air.. dan ubat induce. hampir 2 jam lebih.. umie tak rase sakit nk bersalin.. so doc tolak ke OT, tuk bersihkan rahim.. takut ader yg tertinggal mcm talipusat.. uri.. etc.
pengalaman ngeri.. msk OT huhuhu.. seram sejuk.. msa tu teringatkan abah.. anak2.. huhu dah la tak der saper teman..

Alhamdullilah.. Allah permudahkan proses di bilik OT.. tak sampai 1 jam.. umie dia tolak semula ke wad.. msa tu la br rase mengantok.. sejuk gigil2 satu badan..

tak sabar utk pulang.. umie hilang sorg bbay.. tapi umie ader 4 cahaya mata yg sempurna (insha Allah) Allah berikan.. Allah tumpangkan tuk bermanja.. utk diberi kasih sayang.. utk di didik dgn ilmu dunia dan akhirat..

Keesokkannye 15 June.. doc pakar confirmkan semua ok.. n dah boleh discharge. hoyeeaa!!
Dlm seronok2.. ader duka rupernyee.. masa abah dtg nk bwk umie pulang.. kami pn ingin menuntut janin tersebut... utk diuruskan.. dikebumikan.. tersentapp dgn jawapan nurse yg bertugas hari tu.. mereka kate.. mereka tak jumpa janin tu.. dan tak tahu kemana dan siapa yg uruskan..
Ya Allah! rase nak gugur jantung kami. bertapa lalainyeee pihak hospital! ambil endah tak endah pd tugas yg diamanahkan! rase kesal sgt dgn staff2 yg bertugas di wad 2B! doc pakar cuma kate meraka akan siasat. kate2 maaf dr semua staff tu bukan pengubat hati kami... kami kehilangan anak.. w/p blm sempurna sifatnye.. dia tetap anak kami! Kami tidak akan maafkan kamu! Ingat.. pihak hospital putrajaya... ingat semua staff yg menguruskan saya disana... kamu harus bertanggungjwp!

Pesan mak.. pesan mek.. pesan adik2.. pesan ipar duai.. pesan kengkawan.. w/p gugur.. kena berpantang mcm org besalin. bermula laa umie berpantang 2 mnggu di rumah.. ditemani cik lala kami...

Atas nasihat kakak ipar kami.. seorg pengarah hosptal di Kelantan.. dia minta kami buat surat aduan @ email terus kpd pengarah hospital putrjya.  dan atas bantuan kakak ipar kami.. pihak pengarah hospital putrajaya akan buat siasatan lanjut. kami sentiasa berdoa agar Allah permudahkan urusan kami... nak tahu sgt.. dimanakah janin tu dicampakkan?? diuruskan?? supaya perkara2 mcm nie tidak akan berulang pd pesakit lain..

umie bagai terasakan ader sesuatu yg Allah nk tunjukkan.. tpi kami tak tahu... umi tak sempat nk tgk janin tu.. tak sempat nk tahu jantinanya.. tak dpt nk uruskan dgn sempurna.. gambar2 yg umie amek ms dlm wad dan hospital semuanye terdelete..(nie cik lala yg pnye keje)... yg ader cume gambar2 yg doc scan msa checkup.. Al-fatihah.






June 21, 2013

Allah Menegur tandanya Allah sayang..



Berat hati untuk umie menulis dlm blog ni, tapi umie harus menulis untuk tatapan umie dan anak2 nanti.  Sebagai Muslim kite wajib percaya qada dan qadar, Allah menegur setiap umatnya sebagai tanda yang DIA sayang kan umatnya.

Alhamdullilah, Allah izinkan umie mengandung lagi setelah 5 tahun dr berehat panjang. Semua anak2 happy.. hari2 duk bercakap dgn baby.. sampaikan ader 2 group dlm rumah nie, ader group yg nak baby boy.. siap bg nama bagai lagik.. satu lagik nk bbay gurl..  mcm2 perangai anak2 termasuk laa abahnye hihihi..  yg paling xcited cik lala kami.. hari2 dia akan letak telinga kt pewot umie.. cakap dgn baby.. kalau makan aper2.. dia mesti akan bg umie dia mkn sikit.. tapi dia cakap.. “nie tuk baby, tapi umie kena makan dulu.. nant baby br dpt makan.” Hari2.. jugak cik lala akan cakap.. pukul brapa baby nak keluar..(dia still confius bulan dgn pukul hihiih)
 11 June 2013, umie pergi checkup mcm biasa di Poliklinik Mahkota. Sepatutnya date checkup tu 9 June 2013, tapi umie tangguhkan.. last2 kena sound dgn abah huhuhu..  so pagi tu dgn happy n xcited nak tau gender baby.. doc norlela sambut masuk dlm biliknya dgn ramah mesra.. lepas doc scan.. doc pn diam.. dia godek2 alat scan tu kt perot umie.. doc tanya.. ader muntah2? Pening? Umie dgn confident pn bg tau.. doc so far alhamdullilah kelima2 anak saya.. sya tak der morning sickness.. muntah2.. doc diam lgk.. umie br nk tanya gender baby.. doc potong lagik ckp umie.. “kamu Nampak tak aper yg saya Nampak? “ skali lgk dgn confident umie pn jwp.. sya nmpak bentuk baby saya.. doc norlela tnya lgk.. “kamu Nampak taka per yg saya Nampak?’ masa tuh umie dah risau gilerr.. mujurrr tak gilerrr jer!
Maaf yea pn aida.. saya tak Nampak heartbeat baby.. “haaaa!!! Betol ker doc??” doc cube nk memujuk umie.,. sabar yea.. tak der rezeki.. saya kena refer awak terus ke hosp putrajaya.. under emergency.. size baby dah mengecik dr 20 weeks ker size 14 weeks.. nak mraung.. nak mlalak.. semua ada.. umi cube pujuk hati.. mungkin doc silap tgk… sabar aida… sabar… lepas dapat surat refer.. terus msk kereta dan umie pn menangisss sepuas2nyaa..
 
last scan.. 11hb June 2013
Berita tu umie terima sorg2.. sbb umie g checkup sorang.. abah dah laa ader meeting pagi.. call abah, abah x angkat.. umie tnggalkan sms.. “abg, aida kena refer hosp putrajaya. Urgent” abah call balik dgn gabra2nyaa… dia tnaya knapa kena ke hosp. pjya? Abg… baby dah tak ader…   lepas dgr mcm tu.. abah terus amek umie g hosp. putajaya..
Kami terus di refer ke dewan bersalin, kat situ dua org doc pakar sekali lgk confirmkan baby tak der heartbeat.. baby dah tak da.. doc pakar tu cube mmujuk kami skali lgk.. sabar yea.. puan.. encik.. Allah sayangkan dia.. Allah tumpangkan sekejap, mungkin ader hikmah disebaliknya.. mungkin kalau baby nie ada.. dia tak sihat, mcm baby2 yg lain..  doc bg option tuk kami pilih date keluarkan baby.. samaada khamis 13hb June atau  17hb June, dgn alas an wad kt pujaya dah penuh. Kami pilih 13hb June-khamis. Takut ader infection.
Kami pn terima dgn redha.. wp dlm hati kami tiada siapa yang tahu.. sepnjang blk rumah.. kepala jadik serabut.. mcmmana nk bgtau anak2 yg lain? Nak bg tau cik lala kami..  sepanjang  pulang jugak.. hati menangis.. ya Allah.. terlalu berat dugaan Mu. Ya Allah.. terima kasih, pinjamkan sementara anak ni dalam rahim saya.. Allah sayangkan kamu anakndaku.. Cuma kami tidak diberi peluang utk membesarkan kamu seperti kekandamu yang lain. Al-fatihah.
Terima kasih rakan2 di opis.. yg memberi byk kate2 semangat.. kami redha.. sampai sekarang masih terpahat lgk.. kate2 nasihat rakan umie.. ”sabar k.aida… kaida insan terpilih, dia menunggu kaida di syurga.. “
** umie akan sambung menulis.. bila berada di hospital putrrjya.

Malam 11hb June, kami pn sepakat bgtau anak2.. cume klong jer tk dapat lgk nak disampaikan berita nie. Anak2 jgak menangis sepertimana umie menangis.. k,.ngah sampai lari2 msk toilet..
Abg adam – hero kami jugak tak bole terima brita ni.. hentak2 kaki.. buat h/work pn mnangis2 mlm tu.. mkn pn tak nak.. umie pujuk jugak.. suap kan mkn.. bgtau baby tunggu kite semua kat syurga
Cik lala yg 5 thn.. mungkin tak faham.. dia hanay tahu baby kite kat syurga.. dia tak nak keluar lgk dlm perot umie.. sampai berbalah2 dgn abg adam.. abg adam lak cube xplainkan lgk.. baby kite dah meninggal la.a. nant dia nk msk dlm kubur!.. cik lala pn dgr sambil terpinga2..
Huhuhuh.. sehari kmudian.. semua tanya.. kite bole dpt baby lgk tak umie? Huwaaaaaaaaaaaaaa!!

April 1, 2013

Pangkor

School holiday kali nie.. (Mac 2013) kami ke Pangkor.. memasing tersgt laaa xcited hihihi al maklumlaa tak pernah bersnokeling. dgn cik lala yg jakun kejap bila naik feri ke pangkor (dah sampai pulau pn dia nak patah blk.. semata2 nak naik feri jer hadoii lala..), dgn abg adam asik laaa duk tanya jauh lg ker? jauh lg ker?
Jommm layann...


begini yea anak2.. ikat kasik ketat...

masa nie seme dah xcited..

x ktinggalan cik lala aka kakak lala..

kami dbekalkan roti.. nak kasik ikan mkn.. 

nie anak dara yg over xcited bab2 swimming.. snorkeling...


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


video

psstt.. kena tunggu 5 yrs lgk.. tuk kite ke pulau2..

March 6, 2013

soccer club

Akhirnyaa.. abah dan umi setuju hantar abg adam join soccer club Mahkota6.
punyaaa laa excited.. hari2 duk tanya bila nak start? bila nak start? huhuhuh can not tahann...



February 25, 2013

Outing day

weekend nie outing day k.long hoyea.a. hoyea.a.., so pepagi lagik umi dah siapkan lauk tuk tengah hari.. lepas amek klong teruss ahli2 korum berkumpul makann.. sambil tue encik washing machine jalankan tugas nye mbasuh splastik baju kotor klong... jomm mkn dlu...


kena snap picture dlu.. sat lagikk habis.. hihihi



-


Ahli2 korum sudah sepakat.. memandangkan ahli2 korum sudah semakin kurang tahun nie.. dan insha Allah juga tahun hadapan... maka dgn itue.. saya, menurut perintah...
jeng.. jeng...... jengg........

February 18, 2013

cik lala yang kreatif

Sambil lepak2 depan TV al maklumlah weekend.... tetiba cik lala dtg dgn buku and pensil.. "ummi.. ummi.. adek nk lukis muke ummi nie.. ummi pandang adek.. duk diam2.. jgn pandang mana2 tau.. tgk adekkk jer... "  lenguhh leherrr ummi dekk oi..

cik lala nie kidal orangnya.. 

tapi hasilnyeee sgt puas hati kuikuikui..

(dek ummi sukeeee ngat.. sbb dlm gambar tu ummi tetiba jdk kuwos cam lidi dgn bulu mata yg melentik2.. hahhaa) yg sebelah tu sape plak? ohhh.. yang nie kucing ummi la.a. ummi kan suke kucing hihihih (suke hati jerr... padahal dia yg takut dgn kucing.. boleh lak dia lukis gmbar kucing hihihi..)


Skrg cik lala tgh m'bzkan diri dgn layang2nye.. (TQ mak lang, belikan layang2 tuk cik lala kite..)




February 14, 2013

Cerita ceriti K.long

Jumaat lepas 8hb, klong start cuti sek.. so umi, abah and cik lala dtg jemput k.long dr Marhallah.. (ghindu bangettt sama k.long). Sblm tu kami ada call warden, nak confirmkan pukul brp anak2 boleh dibawa balik.. warden bgtau selepas solat jumaat pkl 3.30 ptg. so kami decide dlm pkl 3.30  boleh terus g amik..

tup tup tup.. hp umi berbunyi (ring.. ringg.. ) dgr laa suara klong yg seronok sakan dpt blk.. umi2.. dah boleh dtg skrg ni, amek klong.. aper lgik kami pn berdesuppp... sedih.. sayu.. gembira.. semua ada.. bila terpandang klong lambai2 kami.. huhuhuhu.. tgh2 jln.. peduli aper.. janji dpt peluk cium anak dara kami.. rinduunyeeee... terubatt seketikaa... "umi.. abah.. k.long rindu la.a. klong selalu nangis malam2.. bila teringat umi.. abah.. adik2.." (huwaa.a.a. ms dia cite tu.. umi dh rase nk meraung sama.. tp control2.. org ramai kt Marhallah nie..) Sepanjang jln.. dia bercerita.. cerita tentang sekolah.. bangun pagi.. pengalaman study dgn kawan2.. kakak2 yg baik.. yg byk tolong...

sempat mkn nasik arab dgn cik lala yg berkerut2 kening
klong, ms kt CH
Selasa lepas, kami hantar klong pulang ke Marhalla, dgn pesanan.. belajar sungguh2 k.long.. jdik anak yang baik.. jgn nangis2 lagik.. umi abah semua syg k.long.. kalau rindu.. tgk gambar kami ok..
Alhamdullilah.. murid2 tingkatan 1, sudah mula menghafaz Al-quran dgn tajwid yang betul..

CNY holiday

CNY kali ni g oliday dgn family kuantan...  ari sabtu kami ke Bagan Nakhoda Omar.. jalan2 cari makan.. sambil hirup angin di tepi2 jeti.. kat sini glamour dgn mee udang.. (ermm tapi mee udang kat kuala sepetang lagik sedapp dr kt sini)

mee udang special

mak lang yg tak abis2 nak tanyang udang dlm pinggan hihihih...
Jalan agak jem.. w/p slow.. tp kereta still bergerak lagik.. pas mkn2.. kami bermlm di teluk intan. CNY laaa katekan, mlm kat situ bunyi mercun dum dam dum dam.. dgn mcm2 color.. (rase mcm nk perang dunia pn ada hihihi)

masa kt pasar mlm.. sebenarnye nk amek pic menara condong tu yg bertukar2 color setiap 10 minit kot.. (merah, biru, hijau..) tapi tersnap plakkk tuan badan.. tgnnye yg sarat dgn mknan psr mlm hihihi

Esok nya (Sabtu), misi baru panjat cameron, mujur jln tak jem terok.. cume bila kt atas cameron tu masha Allahh... ramainyeee umatt.. nk berjln sgt pn tak syok.. Anak2 dah biasa kt sini, jdik mereka tak der la xcited sgt nak cuci2 mata.. kami bawak tok dgn mak lang jer.. cuci2 mata.. shopping2..

Hari isnin, kami pn turon cameron.. on de way blk KL jln masih clear lagik.. Alhamdullilah.. kalau tak kami kena bekal kan roti byk2.. sambil tu sapu jem.. terus ngap hahahaha..


February 1, 2013

Tak Cukup Korum

Sejak2 klong duk asrama.. kami terasa mcm tak cukup korum.. lebih2 lagik bila makan time.. ummi  atau abah selalu panggil anak2 sorg2 bila makan time.. "kak long..  kak ngah.. abg dam.. lalaa.. makann.. " tapi skrg ni.. bila panggil sorang2.. dan dh duduk semua kat meja makan.. br perasan sorang tak ada huhuhu.. Tipuu laa kalau tak sedih.. umi tau bkn umi sorang jer yg sedih.. abah pn sama trasa anak dia sorg dah tak ada kt rumah. tp abah pandai cover.. Msa abis mkn lagik trasa.. sbb klong selalu akan tlg habiskan @ licinkan semua lauk2.. so senang dia nk basuh pinggan2..

2 hari lepas officemate umi bg durian crepe.. (DC nie mmg peberet k.long) msa nak makan tu.. tak tertelan huwaaaa! tingatt kan muka klong.. tingatkan dia jilat2 mkn DC.. sabar laa hati.. k.long g sekolah menuntut ilmu.. jarak dr rumah kami ke asrama tu pn tak jauh.. lebih kurg 10 -15 minit jer.. hari2 blk dr opis.. mmg umi & adik2 akan lalu depan jalan besar KUIS tu.. hari2 adik2 akan sebut nama K.long..

Luper nak cite.. mlm 29hb lepas hantar k.long daftar SBI, k.ngah terjumpa surat k.long. K.long siap pesan lagik dgn k.ngah.. surat tu bunyi lebih kurg cam ni..
K.ngah, malam ni k,ngah tidur sorang2.. tido baik2 yea.. k.long dah duk asrama. K.ngah belajar rajin2 tau.. , jgn tangguh2 buat homework.. sbb k.ngah kan pengawas.. Lepas baca surat nie kirim salam pda umi dgn abah..

Lepas luahkan dlm blog ni, br rase ok.. klong... umi, abah, k.ngah, abg adam & adek semua rindukan k.long.. abg adam asik tanya jer.. minggu ni ker klong balik? adek lala plak bla blk rumah jer mesti tanya mana k.long? kngah lak sejak2 ni asik nangis.. kena tegur sket dgn abah pn boleh nangis... almaklum laa.. tak der best frend/teman sekatil/sebantal/semeja study..

January 30, 2013

Bermula di sini..

29hb January 2013 hari pendaftaran masuk sek klong  di Sekolah Bina Insan, KUIS. Nampak klong sangat2 laaa xcited. Anak sulung kami akan berjauhan dgn kami utk menimba ilmu dunia dan ilmu akhirat. Umi dan abah sentiasa doakan yang terbaik utk klong.

k.ngah bising.. "byknyee.e. klong bwk.. mcm tak nk blk dah.."

masa ni, umi abah busy isi form yg berhelai2, klong lak busy baca buku panduan sekolah dan asrama

dalam dewan konvensyen KUIS, msa pendaftaran 


Jom balik dlu.. pukul 2 baru boleh daftar msk asrama..



January 25, 2013

mari membuat donut bersama cik lala

Mari kengkawan semua.. arini ticer al-fatih mngajar wat donut.. lepas siap.. golek2 kan donut dgn gula halus.. kemudiannn kite ngappppp!

January 23, 2013

cik lala yang felat

video

setiap kali nak masuk tido, adek lala aka cik lala mesti sebok mnghafal.. malam tadik umi saje nk record hihihi

January 18, 2013

Mendiamkan diri

Hampir setahun ummi tak update blog ni, bukan tak ada niat nak menulis tapi macam2 halangan yang datang bila nak start menulis.. dan kadang2 sampai terfikir, bila aku menulis, bila aku berkogsi cerita, bila aku berkongsi gambar2 holiday kami.. aper perasaan pembaca2 lain? adakah aku riak? semua bende nk bgtahu seantara dunia?  huhuhu... nauzubillah sket pn tak ada dlm hati.. bende2 ni yang buat aku ter STOP sepanjang setahun..

Hari nie, aku cuba menulis.. buang kan sensawang yg byk dlm rumah ni, mopkan lantai2 nyee.. dengan niat yang satu.. cerita2 dalam ni utk tatapan anak2 aku suatu hari nanti.. <:d> 

Ummi akan bukak jendela baru 2013 rumah ni, dgn story anak2 ummi.. meh kite kenal sorang2 yea..

K.long iqyn - Alhamdullilah.. 2012 tahun yang paling mencabar buat klong, w/p tak dapat 5A (UPSR), ummi and abah bangga dgn klong. K.long dah usaha sebaik mungkin.
2013 nie, k.long request utk ke sek agama.. skrg ni utk ke sek agama kuota tuk student prempuan sgt terhad, PSRA kena dpt mumtaz 91% ke atas.. klong cume dpt jayid jidan 81.4%.  ummi dan abah berusaha sedaya upaya utk capaikan  niat k.long ker sek agama. Alhamdullilah, selepas ujian bertulis, ujian hafazan dan sessi interview, k.long berjaya ke SBI, KUIS. (K.long pernah bgtau, k.long nak g Mesir nak jadik doctor... huhuhu..) Ummi abah doakan klong berjaya ilmu dunia dan akhirat.



K.ngah iqaa - 2013 turn k.ngah lak mengadap UPSR. kali ni ummi and abah akan ubah perancangan utk k,ngah. kami tak mahu bende yang sama jadik pd k.long berulang semula utk thn nie..  masa k.long dlu, boleh di katakan hari2 ada tuition, yg sekolah buat lg.. yg kat luar lg.. buat h/work lg.. buat latihan yg kami bg lg.. nampak klong agak stress msa tu. so kami decide this year time study.. kena study.. time TV.. let her enjoy watching her favorite movie.. time cycling.., playing badminton.. let her enjoy.. Gud Luck k.ngah.. ummi abah sentiasa doakan yg terbaikk buat k.ngah..



Abg adam - nie hero kami.. w/p sorang.. tp ragam dia mengalahkan ader anak teruna 10 orang (uols leh bayangkan tak? hihihi) ragam dia bukan nya membuli ke aper.. tp ragam dia takkksubb sgt dgn bolasepak.. sampai pening kami mikirkan.. msa 2012, kami hantar class taekwando, tp sekerat jln.. dia tak minat. (saper2 yg nak beli baju taekwando, nak kasik lelong murah br pakai bape kali jer.. ) abg adam request nk msk soccer club. kami tak masukkan lagik, sbb abah masih lg memerhatikan dia nie.. betol2 minat atau kawan kt sekolah yg cucuk2.. lepas hampir setahun, br nmpak dia mmg minat dgn soccer.. blk jer sekolah ptg mesti carik bola.. sampai kan semua player MU, Arsenal etc.. (ummi dia pn tak tahu hihihi..) pn dia leh tahu.. soccer tu soccer jugak abg adam.. tapi make sure band kena jga.. jangan sampai turun band 5 ok!







Adek lala aka cik lala - nie si bongsu kami (opsss.. ye ker??)
2013 cik lala dah g skol.. 1st day hantar ke Al-fatih integrated pre school, masha Allah.. dia nye meraung mcm kena dera.. huk huk hukkk siann cik lala.. esoknye br kurg sket.. itu pn lepas abah adiahkan dia basikal (adiah cik lala baik/tak nangis/gud gurl kt skol). Alhamdullilah.. w/p tak sampai sbln cik lala sudah pandai bacaan dlm solat.. tp pelat sket2 tu adalaa.. baccan ketika sujud.. rukuk.. alfatihah.. surah2 pendek.. skrg ni cik lala nmpak enjoy nak ke skol.. sampai kt rumah pn panggil ummi -teacher! teacher pn teacher laaa dek.. hari2 akan dgr dia panggill.. "teacher, may i go to toilet?", teacher, summore plis.." teacher.. itu.. teacher ini.. sampai laa tutup mata(zzzzzz) dia sebut teacher.. hehehe...



Buat masa ni kami ada 4 org cahaya mata... so nielah cerita ceriti perangai sorg2.. semoga kami sekeluarga di lindungi Allah swt, dimurahkan rezeki dan diberi hidayah secukupnya... Ya Allah, Kau permudahkanlah pengajian anak-anak kami, lembutkanlah hatinya, lembutkanlah lidahnya, kuatkan lah semangatnya, kuatkanlah daya ingatannya, jadilah mereka sebagai anak-anak yang soleh, anak-anak yang berjaya ilmu dunia dan akhirat.. amin ya rabbilalamin..