October 19, 2011

Minggu Perang!



MInggu ni mnggu perang.. perang exam akhir thn tuk kak long iqyn, kak ngah iqaa dan jugak tuk abg adam.




Semoga semua anak2 umi dapat menjawap dgn tenang

Dlm msa 2 mnggu ni, NO outing, No games and No bicycles!


Timekasih pd guru maths, science, Bm, BI, Arab, PS.. (selaku abah tsyg kami..) yg byk memantau and mengajar anak2 kt umah.. umie?? umie jgk gurubesooo jer ahaks!




Gud luck and all the best! lepas berperang sek keb.. kite berperang tuk sek agama plak...

pastu seme bolehh enjoy! umie?? umie tak bole enjoy lgk.. byk assignment + final exam plakk bln 12 ni (hadoiiiiiii..)

September 8, 2011

Selamat Hari Raya 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri, segala salah dan silap maaf zahir dan batin..




Tahun ni turn raya kt Muo.. tp yg cedihnye.. seme anak2 sedara blk umah tok mertua memasing.. hukukhukuh.. wcamne pn kami dpt braya sama2 dgn mak tok.. tok abah and adik2 yg lain.. dpt rase msakan mak tok.. ituuuww yg paling best!






April 18, 2011

Dinoz Alive

Sabtu abah bwk kami g Dinoz Alive..
Dgn hujan yg agak lebat pg tu.. kami redah jer.. nk cancel karang kesian pulak.. semua dah xcited.
dr klong sampai laa adik qyla.. si qyla dgn eksennyaa... "qyla tak takut ecor.." asik laa sebut sepanjang nk g sana.. sampai jerrr sana dah meraunggg! pegang sekuat2nye x lepas.. lepas layan games br dia berani sket..

April 10, 2011

tak der keje.. carik keje..

weekend kalini tak kemana..
sabtu ptg k.ngah ader invitation besday party classmate so kena send dia sblm pkl 5ptg.. k.long n abg adam teman join sama.. yg lelain.. duk bergolek kt umah.. nak2 ujan.. mata pn layu jer..

ahad lak.. setelah bfast kt luar.. lunch umi wat project nasik ayam... pas kekenyangan.. aktiviti berinai pn start.. ni gara2 si kakak2 ni sebok nk berinai.. maka umi dia pn gedik sama.. inaikan jejari kenit kakak2.. abg adam pn sebokk nk sama.. jeng jeng..

ini lahh hasilnye...





March 29, 2011

hobi baru qylaa

Sejak kakak2 n abg start sekolah.
Balik pulak masing2 sebok nak siapkan homework memasing..
Qylaa pn mula mnampakkan hobi baru dia..

Kami peratikan yg qylaa ni satunye anak kami yg mengikut abah.. "KIDAL"
Pegang colour pensil /pensil, beros gg, sudu seme kiri. Dedulu msa mula blajar mkn sndiri.. dia mula dgn tgn kiri. penat jugak nk perbetolkan.. so skrg time mkn jer dia akan naikkan tgn kanan dia hehehe
Satu lgk hobi baru qylaa.. dia suke main air.. dan tak takut dgn air. Msa kecik dulu qylaa takut dgn air. Setiap weekend abah selalu bawak klong kngah abg adam g swimming pool dkat area umah kami. (Club House Bkt Mahkota) tapi yg tak tahan nye qylaa akan melalak2 sbb takut dgn air. Tapi.. skrg TIDAK lagik.. hehehe qylaa suke berendam..

Lagik satu hobi qylaa yg umi rase cam nak marah... nk gelak.. tp kami layann kan jer..
suke main make up umi.. (opss umi ada make up ker?.. la.a.a lipstik.. bedak2.. losyen2 tu dlm group yg sama laa tu wahahaha..) qyla cukupp suke main bedak.. lipstik.. nak tido mlm mestii dia berlosen2 satu badan.. pastu pantang kalo tgk kami pegang kamera.. ini laaa hasilnyee.. ala2 perasan sndiri yea.. kui kui kuii...



Alhamdullilah.. qylaa dah start join pre skol. skrg dah pandai baca doa makan.. yg kelakaa tu.. nk mkn.. nk tido.. nk msk toilet seme baca doa yg sama.. doa mkn hahaha.
qylaa dah pandai mengira one two tlee.. sampai ten.. kire dr satu sampai sebelas.. se dua.. setiga.. se mpat.. (hahahh.. yg ni ajaran sesat ntah dr mn..) dah kenal nose.. mouth.. ear.. hand..

Klong.. k.ngahh sukee sgt kiss qylaa.. sbb ape?? sbb seme nak tunggu qylaa komplen mcm ni.. "Mucukkk laaa tak lonng ni.. " (Busuk laaa k.long ni) tapi kalo umi dgn abah dia tak komplen yea hehehe... sbb kalo komplen kena tido dgn kakak yea..

Okla.a. tak nak puji lebih2 sgt.. nant angkat bakul sndiri.. Alhamdullilah.. qylaa semakin membesar dgn sihat..

March 24, 2011

Kes buli Membuli



Kes ni sebulan selepas abg adam masuk sekolah. hari2 abg adam blk sekolah dgn baju yg comot2.. grrr... nak kate g angkat guni beras ker.. angkat tong gas ker.. x der laa plak tp bajunye ya ampunn.. hari2 kena tukar baju putih..


Kes baju sekolah tu.. boleh diampunkan sbb ramai ibu2 komplen bende yg sama. anak bujang sya baju sekolahnye.. hitam.. kena rendam clorox la.. mcm2 lgk.. tp yg umi & abah tak boleh ampunkan bila abg adam blk sekolah.. lebam2 kaki.. tgn..

dan yg paling nak marah tu.. satu ari tgn adam tertikam mata pensil. abg adam ni pulak jenis yg diam n tak suke nk mengadu damba.. bila tanya2 dia diam.. dah di paksa2 bagai nk rak.. baru dia bgtau.. kawan dia tendang dia.. kawan dia tikam pensil kt tgn dia.. abahh lagikk menyinga!!!

nape adam tak bgtau cikgu? tak bgtau umi.. abah?? nape tak lawan balik??? kami mmg tak bole nk tido mlm tu.. huhuhuhu.. sian abg adam.. w/p dia noty kt umah.. noty diantara ramai2 anak yg kami ada.. tp rupernyee dia tak pandai nak melawan kt sekolah dgn kawan2 huhuhu..

Pepagi lgk.. umi dah call sekolah and direct terus ker gurubeso.. mintak tlg gurubeso settlekan sblm umi dtg tampar muke budak tu... grrrr!!!!


Alhamdullilah.. gurudisiplin dah disiplin kan murid tahun 1 tu.. (dgn 2 sebatan kt tapak tgn) Ya Allahh.. dah mcm samseng kg dusunnn ruper budak tu! budak tu antara yg terrrrrnoty dlm kelas tu.. abis seme org dia tumbuk terajang.. cume murid2 yg lain pandai melawan.. so dia attack adam yg tak pandai melawan..

Bila sampai kt umah.. abg adam ckp.. kwn2 abg adam say Thank you to mama adam sbb buat report kt sekolah.. adusss laa... kes berat ni.. ramai yg kena buli tp ramai yg diam diri tak pandai ngadu damba lagik pd parents masing2..


Ya Allah.. Selamatkan anak2 kami dan murid2 tahun 1 ini dari dibuli dan didera.. amin!

January 5, 2011

Welcome 2011

2011 Tahun yg paling mencabar.. hopefully kami dapat menempuh dgn penuh azam dan semangat.

Tahun ni.. abang adam dah start tahun 1, adek qylaa dah start join play school, umi plak dah start msuk kelas blk.. Yg merisau kan kami abg adam tak sama sessi sekolah dgn k.long iqyn n k.long iqaa.. kakak-kakak semua sessi sekolah pagi..manakala ptg ke sek agama.. abg adam plak kena masuk sek agama di pagi hari.. dan sek keb di ptg hari.. takut sgt2.. abg adam tak pandai nak serasikan diri kat sekolah.. dulu sekolah kecik.. skrg dah pergi ke sekolah yg agak besar.. takut sgt2.. abg adam tak dpt makan time rehat.. so hari2 umi masakan 'bekalan' tuk rehat.. cume utk sessi ptg kena beli.. dan kdg umi bekalkan roti @ biskut.. utk ptg.. Kesian kan... anak2 skrg kena menuntut ilmu dr pagi sampai ptg... kalau tak anak2 kite akan ketinggalan..

Tahniah buat abg adam.. sbb berjaya membawa diri kat sek keb dan jugak sek agama.. dah pandai naik carik van.. dan dh pandai pilih kawan2 tuk sama2 naik van.. dah kenal cikgu2.. dan tahu cara menghormat cikgu2..

“Ya Allah, Kau permudahkanlah pengajian anak2 kami, lembutkanlah hatinya, lembutkanlah lidahnya, kuatkanlah semangatnya, kuatkanlah daya ingatannya, jadilah mereka sebagai anak yang soleh”.