December 31, 2008

Konvoi ke utara....

Kali ni kami konvoi ke utara beramai2 (aku n family, Nah n family, PIL, K.mah, Aseng, Esah n family)lebe kurg 12 dewasa + 9 kanak2... 24hb Dec 2 bijik kete dr Kuantan.. mereke2 seme bermlm kt umah aku dan esoknye kami mulakan perjalanan ke utara. PIL aku sebenonye nak ke Kedah menghantar anak kakak ipar aku 2 org (eiya n eibah).. coti sekolah pjg dia ber2 duk kuantan. Kami beramai2 ke KEdah.. on the way nk ke kedah, kami drop smlm kt Bukit Merah Laketown resort. Dsbbkan sampai dah petang, so tak dpt laa nk beronggeng kt dlm tu.. mlm tu kami cuci2 mata jer kt situ..
K.ngah iqa(kiri),k.long iqyn, adam & sara

Sara(kiri), k.long iqyn & eiya kat apartment Laketown resort


Esoknye 26hb Dec kami bertolak beramai2 ke Kedah. Sebelom bertolak.. kami sempat bawak anak2 main air dlu.. kasik lepas gian hehehe...
Sampai jer Kedah... masing2 terkam nasik.. sampai pn dah t/ari.. Riuh rendah.. almaklumlaa jarang jumpe.. esoknya kami x dt kemana2 gak.. sbb dah terlalu ramai.. asik duk masak jer 24 jam.. + asik berebut toilet huk huk huk.. kami sempat ke pekan Pendang jer.. wbgaimana pn kami tetap enjoy ke Kedah.

On the way balik semula ke cyber, kami stay lagik smlm kt Bukit merah lake town resort, kali ni balas dendamm hahahaa.. 2 bijik kete PIL n adek ipar dr Kuantan x nak drop, derang seme pakat2 nk balikKuantan dlu. sampai jer bkt merah, kami roda ecopark-sempat gak laa tgk animal show... pd aku biasa jer.. tp anak2 mmg syok laa layan.. masa nk msk tu.. tawakal jer sbb aku bawk skali adek qyla yg br 4 mnth.. risau ada.. alhmdullah adek qyla x mengamok.. tido pn senang.. adek qyla senang nk bwk travel hehehe.. abah lepas ni bole g jln jauh lagik yek..


Aksi 3 beradik..

Nyum.. nyum.. mkn slow2.. nant t'cekik plak.. k.ngah tak bwk air ni tau...

bykknyee ikan...
cepat2.. nanti abiss...


Esoknye 29hb Dec, pakat bangun pepagi hari.. sbb memasing nk masuk waterpark.. aku n adek qyla x join sama.. so abah bawak klong iqyn, knga iqaa n abg adam jer.. jelessss sehh.. next time nak kena g lgk.. adek qyla.. cepat2 besar yeea sayang!



Sakan mandi, sampai gigil2 seme..

Jom.. join kami..

Crocodile Hunter from MALAYSIA ahaks..

Adek Qyla - 4 mnths

December 22, 2008

Award?? yabeda bedoo...


Toche2.. Yanti aka adek aku.. timekasih.. dia atas award tu.. huk huk huk.. terharu aku.. dpt award tu padahal blog aku ni baru sgttt dibukak.. dan x byk cite sgt.. anyway.. TQ, terima kasih, vanacam, sie-sie, mercy..

December 15, 2008

Hantu Tuala Mandi

Lemahh semangat betol.. teketor tu masih x hilang lgk..sampai laa skrg..
ni gara2 hantu tuala kt umah tadik..

Pagi tadik.. cam biasa tugas aku hantar kan anak2 seme ke CECE n adek qyla kt umah k.nor.. disbbkn umah k.nor tu dekat, so anta adek qyla dulu. tibe2.. pewot ku mulas2... Cik Tan pn dah melambai2.. " Jap ek.. umi blk umah jap jerr.. seme2 duk kt sini dlu tau.. " "Jgn lelama tau umi.. " k.ngah jerit..

Aku pn aper lgk.. seblm msk jumpe Cik Tan.. aku sempat ngintai larling aka abah tgh titon lgk.. abah selalu akan kuar lmbat sket dr kami sbb tak nak tempuh jam.. Lepas aku selamatt jumpe Cik Tan.. aku pn nk capai laa handbag sekali ku pusingggg kanan "Arghhh... " menjerit2 aku sambil telompat.. dlm masa yg sama gak aku tumbuk2.. cubit2.. aku flyingg kickk sama itu bende.. hilangg semangatt aku.. pagi2. korang nak tau ape yg aku jumpe?? aku jumpe antu bungkus tuala mandi dlm umah aku.. huaaa... huaaaaaaaaaaaaaaa.............
abah aper lagkk tegolek2 gelak kan akuu... grrrrrrghhhh....

Hari Raya Korban

Lama tak update blog.. Selamat Hari Raya Korban tuk seme muslimin muslimat..
Raya korban kali ni braya dlm hujan.. tak berenti2 hujan dr kami sampai kuantan tu sampai laa kami blk..


“Barang siapa berkorban dengan suatu korban, maka mulai titisan darah yang
terjatuh ditanah, Allah mengampuni semua dosanya dan dosa-dosa kelurganya dan barang siapa memberi makan orang mukmin atau bersedekah dengan satu pemberian, maka Allah Taala menimbangnya menjadi lebih berat dari Gunung Uhud.”

- sabda Rasulullah-

December 3, 2008

Honeymoon bersama askar-askar

30 Nov bersamaan dgn hari ahad kami ker Tiara beach Resort, P.Dickson dan stay kt sana selama 3ari 2 mlm. Klong iqyn laa yg paling x sabar2.. kalo boleh dia mintak pegi ari sabtu lepas graduation day tu.. kalo g t/ari tu.. ptg tu klong bole mandi2 lgk.. punyee ler x sabar..

Utk cooldown kan seme org.. haha sabtu mlm abah pn bwk kami seme mkn2 n lepak2 kt alamanda..sambil crk swimming suit memasing.. bile dah penat seme org x tanya lgk bile nak g tiara?

Ahad pagi.. seme org bangkit awal.. aper lgk.. seme dah ready nak berendam.. disbbkan checkin pkl 3 ptg.. so kami kuar rumah t.ari.. sempat jgk umi buat rendang ayam n daging msk kicap.. so bole laa b'picnic.

Sampai jer kt tiara.. masya Allah ramainyee umat.. anak2 aku seme dah x sabar nk berendam.. ini bknnya honeymoon.. tp oliday sambil berendam hahaha..
yg bestnyee kt sini mcm2 permainan ada.. karoeke, b'basikal, kids club, gim, sauna, ice cream hub, pool tu jgn ckp lerr.. mcm2 btk pool ader..


Smapai2 jer.. terus berendam.. mandi sampai x nak naik.. umi dgn adek qyla jer ukur jalan kt tiara tu.. adek qyla laa paling syok.. tidoo jer dia dlm stroller.
Aktiviti kami kt sana.. pg -b/fast pastu main air.. t/ari lepak2 tido.. pastu g karoeke n main games.. pastu main air lgk.. mlm mkn kt terrace cafe..(thanx to abah blanja buffet kat kami seme). esoknye.. kami b'erbasikal.. huhuh.. sakan berbasikal.. sampai sangkut2 kaki abg adam.. masa kena tu melalak2 sakit tpp.. bilaaa berendam.. main air.. x hingat dunia..


Seme org puas hati.. thanx sekali lgk to abah yg byk sponsor kami kt sana hehehe
and thanx cupcake (banana choc cupcakes.. yummy..)

Jgn laa cucuk idung k.ngah..

Jom2.. kite terjun.. 1..2..3.. terjun!

"Cepat umi.. kite nak terjun ni.."

"Sakan m'nyanyi.. yg tgh tu wat2 paham.. layan jerr.."


Penat berendam.. kite makann dulu..


Jom.. kite naik basikal lak.. pegang kuat2..


Graduation Day 2007-2008


Sabtu lepas bersamaan 29th November, CECE tlh mengadakan "Graduation Day 2007-2008".. segonok join kids dgn persembahan memasing... k.long iqyn n k.ngah iqaa masuk lakonan "ayah dan ibu" abg adam lak dgn persembahan burung kakak tua dan dikir barat.. mcm2 aksi kanak2 masa tu.. Dan yg kami paling tekujat n x sangka.. k,ngah dpt anugerah pelajar cemerlang akedemik 2007. patut laa dr smlm dia asik ckp.. k.ngah nant dpt 3 hadiah tau.. umi..

Congratulation to k.ngah iqaa.. pada semua anak2 umi.. belajar rajin2.. dan semoga berjaya di dunia dan di akhirat.















November 28, 2008

Happy Anniversary Dear!


Masih lgk terngiang2 kate2 ni dr abah aka lalingku " ...Aku terima nikahnye.." pd tanggal 28/11/1998 selepas saje solat Asar.. Dan hari ni genaplaa.. 10 taun perjalanan perkhawinan kami.. dan Alhamdullilah kami dikurniakan dgn 4 org cahaya mata yg sihat walafiat...
Semoga Allah pjgkan usia perkhawinan kami.. sehingga hayat di kandung tanah.. dan dimurahkan rezeki kami.. ameenn..

banana choc cup cakes.. yummy..


thanx fared (ibu aniq) bg cup cakes

November 27, 2008

kenapa? kenapa dan kenapa?

Setiap ari.. ader jer soklan cepumas utk aku jwp.. soklan2 yg paling femes dr anak2 aku..

Abg Adam : "Umi.. knapa mata kite bulat? "
Umi : "mata abg adam bulat sbb.. senang nk tgk umi.. abah.. klong iqyn, k.ngah iqaa.. adek qyla.. Senang nk tgk TV, senang nk main komputer games.. nmpak seme bende... kan senang tu.."
Abg Adam : "ooo.. kalo org mata x bulat.. x nampak yek seme2 tu"
Umi(dlm ati) : cam ner laa aku nk xplain.. "mata bulat ker.. sepet ker.. kan nampak jgk.. mata seme org bulat.. (aku tunjukkan bebola mata)
Abg Adam pn diam jer.. dgn harapan dia paham aa ape yg aku xplainkan.. budak 4 tahun cam abg adam ni bole paham ker? selang setgh jam pastu dia tanya lgk.. "umi.. nape mata kite bulat? " aku pn xplain skali lgk.. "senang nk tgk bla.. bla.a... " abg adam pn dah "ooo.." arap2 dia x tanya lgk.. nape laa dia x tanya nape tgn kite pjg.. kaki kite pjg ker..
pastu abg adam pn g tgk TV dgn kakak2.. sambil tgk.. sambil dia b'power rangers dgn kakak2 dia.. dan dlm masa yg sama.. mcm2 suara aku dgr.. "sakit la.a. abg adam.." pastu dgr laa suara "ya bush.. ya bushh.. " aku bio kan jer.. jgn derang btumbuk betol2 dah laa. Ada gak aku sound volum tu pelan sket.. adek qyla tido..
Tgh iron baju2 keje abah n aku.. iron tudung.. kt bilik iron.. tetiba abg adam msk dlm bilik tu.. "Abg adam nak aiskerim laa.. umi. Bg tau laa abah.. abg adam nk 3.." asik laa ckp "abg adam nak aiskerim 3" aku pn sms guna hp kakak.. " nk aiskerim" hehehe.. dgn harapan.. abah tahu yg kakak2 yg tulis.. dr start aku send sms tu sampai laaa... abah blk dr opis.. abg adam asik laaa sebut.. abg adam nak aiskerim 3... bende tuu jer laa yg dia sebut.. sampai x tahan tinge aku dgr.. dibuatnye abah luper nk belii... habisss aaa.. sure dia meraung2.. golek2 ni..
Aku br perasan anak2 aku kalo mtk ape2 brg mknan mesti nak 3.. baik klong.. k.ngah.. abg adam.. ruper2nyee.. derang mtk skali tuk 3 org.. adik badik dia.. nant adek qyla dh besarr mesti derang mtk 4 hahaha..

Pukul 8 lebe mlm, abah pn sampai menjerit2 adam.. dia tukang sambut abah dia merangkap sambutt aiskerim yg dia oder tu hehehe.. jeng jeng.. kali ni abah tak beli 3.. abah beli 4.. satu tu tuk abah n umi.. mkn ler kami anak branak aiskerim.. dh abis mkn.. aku pn continue iron.. n lipat2 baju.. siapkan bju2 tuk esok.. k.long iqyn.. dah lentok.. mkn aiskerim sambil x bole bukak mata.. ngantok bangat.. k.ngah iqaa.. layan TV.. abah mandi.. n adek qyla x bangkit2 tido lgk.. sorg lgk?? ooohh abg adam.. dia teman umi kt bilik.. sambil dia pilih sndiri bju yg dia nk pakai esok.. kecik2 lgk dh pandai milihh bju sndiri.. pastu dia golek2 n baring2 kt tilam..
"umi2.. knape mata kite bulat? " fuhhh.. dia tanya lgk.. umi diam... x nk jwp.. pastu dia tanya lgk.. knape mata kite bulat? umiiiiiiiiii!!! kenapaaa mata kite bulat??
OHhhhhhhhhhh tolonggg laa.. abg adam.. jgn laa tanya lgk... kan umi dh jwp tdik
"ye la.aa. knpaa umi?? kenapa mata kite bulat".. aku rase anak aku ni nk jdk doctor kot.. hahahaha..



video


video

November 25, 2008

Halfday

Sejak coti sekolah ni, aku akan blk umah setiap kali lunch break.. sblm blk.. amek k.long iqyn n k.ngah iqaa kt cece dlu... kt umah sempat gak laa aku mkn nasik.. solat n pump. Tetiba tadik tgh layan mkn nasik.. pintu umah aku di ketuk org.. fuhhh suspen gak.. makin kuat diketuk.. "jap2.. ek.." sekali bukak pintu k.nor.. k.nor dh nangis2.. aku dah mulaaa bedebar2.. sbb qyla kan k.nor yg jaga.. dia lak makin nangis dan gigil2.. aida.. anak sedara k.nor meninggall.. Inna lillahi rojiunn,.. sabar byk2 kak... anak sedara tuh br jer berumur 3 yrs +.. meninggal dunia setelah 2 tahun koma.. masa dia 1 taun lebe dia jatuh kolam.. ermm aku x nak tanya lebe2 takut k.nor lagik sedey... aku tepaksaaa halfday ari ni.. aku paham keadaan k.nor ... so aku jaga laa qyla.. ari ni..

Abg adam lak.. aku kirimkan pd k.as.. jenuh k.as kata.. abg adam x nak ikut blk ahhahah.. last2 untie maiz ckp.. "nii nk blk dgn mama mimie ker.. dgn untie maiz??" hahaha aperrlagik.. adam terus amek bag dia.. ikut jer k.as w/p dlm keadaan konpiuss.. senang jer dgn adam ni.. dia takut sket dgn untie maiz dia hahahah

Dr raya ari tu.. sampai ;er weekend br ni.. seksaa betol abg adam ni nk gunting rambut.. rambut tu dah bole di tocang2.. bawak g kedai gunting.. dah melalak2 plak.. mcm2 upah dah bg.. x dilayannyeee.. sampai aku tpaksa guna kan untie maiz aka cikgu kt cece tu.. ugut kan si adam ni
blk jer dr cece.. dia terus suh abah guntingkan rambut... hahaha so weeknd kami bawak laa dia ke kedai.. punyee ler mengamok2.. x nak... dia kate takutt munyi mesinn rambut tu akekeke
sampaikan k.long...ngah pujukk.. tpp seme hampehh alasann dia nk abah guntingkann
Abah aper lagkk hanginn jgk dgn anak teruna dia sorg ni.. blk jer umah terus panggil adam gunting rambutt... sket nyee payahh lgkk... last2 tngkap bwk g toilet.. gunting dlm tuh.. hahahahaa.. dan hasilnyeee jeng jengg... mcm kena gigit tikusss jer aku tgkkan rambut adam ni, adaammm!!! umi tgk dah mcm kenaa gigit tikusss jer rmbut tuh!.. abah dia lak dah jeling2. oppss.. sowii abah hehehhe...

November 20, 2008

Free software

Tadik member aku si idafisha ader kenalkan new software..
so aku nk test sofware tu kt dlm blog aku.. jeng jengg... dan hasilnyee...





Abah
Umi
K.long Iqyn
K.ngah Iqaa
Abg AdamAdek Qyla

Tak ada Rezeki

Camner nak cite ek?? Yang pasti aku rase frust sgt bila abah ckp dia tak dpt transfer cyberjaya huk huk huk.. bukan aku paksa abah duk bawah ketiak aku or bawah ketiak anak2 dia.. tapi impian aku anak beranak nak pindah umah kami kt bangi tu tak berjaya.. lama sgt umah tu terbiar kosong.. member2 siap pesan jgn ko biar rumah 0 lelama sgt.. sat lgk ader yg syokk numpak situ.. (aku paham..)

Apa nak buat.. tak der rezeki lgk.. melainkan abah sanggup travel dr bukit mahkota ke KJ..

November 17, 2008

Coti Sekolah Bermula

Hari ni start coti sekolah.. k.long iqyn, k.ngah iqaa n abg adam, aku hantar ke day care.. adek qyla anta kat jiran dekat area umah aku.. (thanx k.nor - so far aku puas hati dgn services dia..)
Dan hari ni start abah bangkit lambat.. sbb x perlu tekocoh2 nk g hantar kakak2 ke sekolah.. Pagi ni agak kecoh jgk masa nk kuar umah.. setiap sorg dah penuh tgn bwk beg abg adam.. bwk beq adek qyla.. bwk h/beg umi.. bwk beg pump umi lgk.. umi lak bwk adek qyla..

umi: k.ngah tolong kuncikan pintu yea.. pastu kunci msk dlm h/bag umi.. kunci kete k.ngah pegang ok

k.ngah : ishh nape susah sgt pintu ni nak kunci?? ketat laa umi.. alaa x yah kunci laa umi, x der sape nak amek abah...

k.long : aitt.. abah ada kt dlm umah ker??

umi ngan k.ngah :( kami bantai gelakk.. rase nak tegolek2 pn ada..)

umi : tadik yg k.long nampak tu saper?? akekekeke..

pas anta adek qyla.. kami sambung gelakk lagk dlm kete.. hahaha..

(Pesanan tuk abah.. tolong kemas sket n sapukan sampah ok..)

November 14, 2008

Cerita Yang buat Anak-anak jadik Takut

Semalam TV3 ada siarkan cerita seram (Puaka Niang Rapik). Anak2 aku seme dah ready bantal sorang satu n booked seat sebelah abah.. nape derang tak booked sebelah umi?? hahaha umi dia malas nk layan cite2 cam tu.. baik aku g lipat baju ker.. basuh baju ker.. buat keje2 lain.. bukan kate aku ni penakut..

Sblm cite tu start abah pn bebel2 dgn siaran TV3 ni.. cerita2 seram yg buat anak2 jdk takut.. dia siarkan.. tak pulak kerajaan ni nak gam ker.. haram kan ker.. tp kalo pasal Sajak Kematian tu terus kerajaan x bg siarkan pd anak2.. sekolah2 x patut siarkan.. tak bg anak2 takut laa.. patutnyee sajak tu laa yg bg anak2 tu jadik takut.. takut nak buat jahat.. aku pn terpikir sama ape yg abah ckpkan tu..


Last Day sekolah

Hari ni last day sekolah.. si k.ngah dah tak nak g sekolah, tp k.ngah kalo x nak g sek.. k.ngah nak duk mana?? last2 k,ngah pn akur.. ok laa g sekolah ari ni.. lgk pon kan last day ari ni.. last jumpe kengkawan kt sekolah tu.. k.long lak x cited sgt nak g sekolah ari ni.. ntah nape.. (umi rase k.long mest nk crik bekas mee dia smlm tu hahahaha)

yeaa.. yeaaa.. ari ni lastt..


Coti sekolah kali ni, abah plan nak round2 M'sia lgk cam last year.. tp umi cam x berkenan.. sbb adek qyla kan br jer nk msk 3 bln.. sian adek qyla.. alaa abah.. tunggu adek qyla besar sket laa nant ek... so kali ni abah tukar plan kite g dekat2 jer.. tgh tunggu abah nak bentang kertas keje coti2 sekolah taun ni.

Adek qyla (hari pertama dilahirkan..)

November 13, 2008

Perangai Anak dara aku..

Dalam tiga2 princess yg aku ada.. (ni tak masuk adek qylaa yea) sorg jer yg manja ober teroberr.. jeng jeng.. saper lgk.. kalo x si k.long@iqyn.

Nak masuk tido tadik.. tetiba jer dia sot set2.. laa.. melalak sesorg..
umi: nape k.long?
k.long : kaki k.long ni gatal.. umi tak tolong garukan pon.. (sambil melalak)
umi: Ya Allahh ingatkan ape la.. jap umi amekkan vicks
(umi pn tlg laa sapu tmpt gatail tu..)
k.long : (lagikk kuat dia melalakk) k.long nak suh umi garu..
umi: k.long ni dr kecik sampai umor 8 taun .. gatal sket mesti suh umi garu.. dahh jgn melalak lgk...

dr kecik x reti nk mengaru kaki/tgn sendiri kalo kena gatai2.. alahaii anak dara ku ni..

abah k.long pn menyampok : k.long.. tgn mana? ok.. angkat tgn pastu garu kakakakaka... (lagikk kuat dia melalakk..)



Sempat snap kaki k.long di garu oleh abah..


Pagi ni, kelas k.long ader wat makan.. ala2 potluck.. dr mlm tadik dia dah suh umi msk mee goreng.. aku pn prepare kan laa mee goreng sebekas beso, siap bwk senduk, sudu, garpu, pinggan n bekas kosong(k.long ckp.. nant nk bwk mknan kwn2 yg lain punye hahah ikut kan jerr laa )
Balik sekolah mmg aku akan amik k.long(iqyn- tahun 2) n k.ngah(iqaa- tahun 1).. dgn muke cememeh k.long pn bg tau.. umi, bekas k.long kan hilang.. cikgu amek dgn mee2 sekali.. adus laa.. nasib aku letakkan dlm bekas "TIPUWARE".. tak der laa ralat sgt kalo hilang pon... Asal ada jamuan jer k.long nye bekas mesti hilangg.. tak tahu laa nak ckp camner lgk..

First time b'blog

Ari ni pertama kali aku ader blog aku sendiri hehehe.. sblm ni aku suke sgt baca blog2 org lain. baca.. senyum sorg2.. tibe2 ari ni rase tingin nk ader blog sndiri.
nak buat title blog pn jenuh aku mikir.. ape nk ltk?? ape nak tulis?? ahh.. belasah jer laa aida.. janji ko syok dgn blog ko sendiri ahaks..

Sblm aku b'blog ni, aku dah ader FP family aku sndiri..